En jetmotor kläs in på Belfasts flygplats efter rapporter om nytt askmoln. Luftrummen över både Irland och Skottlands stängdes på onsdagsmorgonen

Luftrummet över Skottland och Nordirland stängs för flygtrafik på onsdagsmorgonen på grund av askan från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull. Norden ser ut att klara sig den här gången.

 

 

Efter att flygtrafiken i Europa varit i gång igen under en dryg vecka ställer askan från den isländska vulkanen nu till det för de brittiska flygresenärerna. Klockan åtta på onsdagsmorgonen, svensk tid, stänger den brittiska luftfartsmyndigheten luftrummet över Skottland och Nordirland i åtminstone tolv timmar.

Under tisdagen stängde Irland hela sitt luftrum mellan klockan åtta och klockan två, svensk tid, och 30.000 resenärer tvingades boka om sitt flyg. Vid tvåtiden på onsdagen kan landets luftfartsmyndighet tvingas stänga luftrummet igen, uppger Irish Independent.

Norden verkar dock klara sig från flygförbud åtminstone de närmaste fyra dagarna, uppgav SMHI för DN.se på tisdagen. Däremot kan askan röra sig in över Frankrike, Spanien och Portugal.

Och flygresenärer i Europa kan tvingas vänja sig vid kaoset. Så länge vulkanen på Island fortsätter att spy ut aska finns inga garantier för att trafiken kan hållas igång.

- Det är ingen tvekan om att vi har en osäker sommar framför oss, säger Eamon Brennan på den irländska luftfartsmyndigheten IAA till RTE radio.

Flygtrafiken i Europa lamslogs under sex dagar i slutet av förra månaden när askan från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull svepte in över Europa. Efter bland annat hård kritik från flygbranschen beslutade de europeiska luftfartsmyndigheterna att införa två zoner för varning för vulkanaska - en med totalt flygförbud och en med restriktioner. När det svenska luftrummet i förra veckan klassades som zon två tilläts alla flygbolag som sökt tillstånd att flyga.

Källa:NyTeknik